Jak pečovat o kožené kabelky?

Kůže je ušlechtilý a odolný materiál, který je synonymem elegance. Kožené kabelky však vydrží dlouho, pokud se o ně správně pečuje. Poradíme vám, jak pečovat o kožené kabelky, aby obstály ve zkoušce času ve výborném stavu.

Kabelka je doplněk, který se používá každý den, takže kůže, z níž je vyrobena, musí být odolná vůči mnoha faktorům. Na tomto dlouhém seznamu jsou vlhkost, intenzivní slunce, sůl (spojená například s dovolenou u moře) a samozřejmě různé druhy skvrn, které mohou vzniknout uvnitř nebo venku.

Bez ohledu na životní styl, který vedeme, se každou kabelku z přírodní kůže, stejně jako obuv, vyplatí naimpregnovat, což zvýší její odolnost vůči vlhkosti a usnadní odstranění skvrn. Mělo by se tak dít pomocí vhodného přípravku na kožené zboží. V případě tašek z lakované kůže může být alternativou leštění kůže včelím voskem.

Klíčem k udržení kůže v dobrém stavu je zajistit její správnou hydrataci, přesněji řečeno naolejování. Díky tomu bude kůže méně náchylná k drolení, praskání a vzniku nevzhledných škrábanců. I zde je vhodné sáhnout po správném přípravku, případně použít domácí prostředky. Výborně bude fungovat vtírání ricinového oleje do sáčku nebo roztok octa a lněného oleje v poměru 1/3 octa – 2/3 oleje. V případě semiše se nejlépe osvědčí čištění speciálním kartáčem.

Co dělat, když vaše kabelka potřebuje nejen osvěžit, ale také vyčistit? Především zapomeňte na praní v pračce! Se znečištěnou kabelkou je třeba zacházet šetrně, aby se odstranění skvrn nezhoršilo. Znečištěnou podšívku lze šetrně vyčistit namočeným hadříkem, vatovým tamponem namočeným v troše octa nebo bavlněným pracím prostředkem. Povrchovou špínu a prach na vnější straně lze odstranit vlhčenými dětskými ubrousky, zabarvení a mastné skvrny lze odstranit vatovým tamponem namočeným ve vodě s octem nebo cibulovou šťávou. Skvrny by měly časem zmizet a zápach se vytratí.

You may also like

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *