Jak čistit semišové kabelky? Ověřené metody péče o semiš

Semiš je nadčasový, univerzální a elegantní materiál. Kabelka vyrobená z tohoto druhu kůže, která je jemná a efektně vypadající, vypadá vkusně. Hledáte ověřené způsoby čištění semišových doplňků? Zjistěte, jakými metodami snadno a účinně odstraníte nečistoty.

Jak vzniká semiš a jak se liší od kůže?

Kožené kabelky jsou nedílnou součástí krásné a elegantní dámské módy. Semiš je měkká, vyčištěná přírodní kůže, která je jemná a absorbuje vlhkost. Oproti běžné přírodní kůži chybí její lícová vrstva. Jeho charakteristické vlastnosti z něj činí oblíbený materiál pro výrobu obuvi, oděvů a galanterie. Elegantní a vznešený vzhled semišových doplňků z nich činí oblíbené příslušenství jak pro ženy, tak i muže. Tento materiál je však velmi citlivý na nepříznivé vlivy vnějšího prostředí.

Domácí metody čištění semišových kabelek

Čištění semišových kabelek doma spočívá v několika ověřených metodách, a to:

• kartáčování,

• odstranění nečistoty pomocí gumy,

• použití čisticího prostředku.

Aby si kabelka z semiše udržela dlouho bezchybný vzhled, měla by být pravidelně kartáčována. Jemný postup s použitím čistého kartáče se měkkými štětinami odstraní usazenou špínu a prach z povrchu kůže. K tomu jsou doporučeny speciální kartáče na čištění semiše. Pamatujte na to, že kartáčujete ve stejném směru, aby nedošlo k poškození textury. Při odstraňování tvrdohlavějších nečistot můžete zkusit jemné pohyby, které připomínají utírání.

Guma na mazání – domácí způsob odstranění nečistot

Světlý semiš lze účinně vyčistit obyčejnou gumou na mazání tužek. Před provedením takového zákroku si vždy ověřte, zda je guma zcela čistá. Nejlépe je použít zcela novou gumu. I drobné nečistoty se mohou vtírat do povrchu kůže, což byste určitě chtěli zabránit.

Chemické čisticí prostředky na tvrdohlavé nečistoty

Domácí prostředky můžete s úspěchem použít k čištění vaší semišové kabelky, které najdete v kuchyňském skříňce. Použití octa nebo alkoholu usnadní odstranění nečistot. Na čistý a suchý hadřík nanesete trochu roztoku a jemnými pohyby odstraníte skvrnu.

Jak odstranit těžké skvrny ze semiše?

Pokud se domácí metody ukážou jako nedostatečné k účinnému odstranění velmi tvrdohlavé skvrny, může být řešením odevzdání kabelky do chemické čistírny. Tam odborníci pomocí vhodných prostředků obnoví dokonalý vzhled materiálu.

Základním složkou speciálního čisticího přípravku pro čištění semišové galanterie je rozpouštědlo. Takový výrobek lze zakoupit v většině obchodů s galanterií. Při výběru prostředku pamatujte, že by měl být určený k čištění semiše. Použití čisticího prostředku pro běžnou přírodní kůži se neprojeví správně na tomto specifickém materiálu.

Co se má vyvarovat při odstraňování nečistot?

Odstranění nečistot ze semiše vodou není dobrým nápadem. Je to jednoduchá cesta k poškození kabelky, protože semiš je velmi citlivý na vlhkost. Vyvarujte se také silnému tření. Jakmile se objeví skvrna, snažte se ji rychle odstranit, abyste nedopustili vyschnutí nečistot, což by bylo velmi obtížné vyčistit.

Jak čistit přírodní kůži – ověřené metody

Přírodní kůži, a zejména semiš, je nejlepší čistit speciálními prostředky určenými k tomu účelu. Mějte na paměti, abyste nepoužívali příliš silný tlak, protože snadno můžete povrch poškodit. Pokud na vaši tašku něco vyleje, zkuste nejprve odstranit skvrnu. Musíte to udělat co nejdříve, protože voda rychle poškozuje povrch semiše. Užitečné může být posypání nečistoty látkou, která má schopnost absorbovat vodu, jako je například křída nebo škrob. Když prášek absorbuje nadbytečnou vlhkost, odstraňte ho z povrchu tašky pomocí kartáče s měkkými štětinami nebo vyrobeného z gumy.

Mějte na paměti, že k čištění nepoužívejte vodu, protože jistě poškodí povrch semiše. Pokud nemáte po ruce vhodný prostředek na odstraňování skvrn, můžete zkusit kůži vyčistit alkoholem nebo octem. Použijte čerstvý bavlněný hadřík s trochou prostředku a opatrně se pokuste odstranit nečistotu.

Péče a impregnace semišové galanterie

Pravidelná péče a impregnace náročného materiálu jako je semiš prodlužuje jeho trvanlivost. Používání vhodných prostředků k ochraně zajistí, že povrch tašky bude chráněn před nepříznivým vlivem vlhkosti. Pamlskejte na to, aby impregnaci prováděli alespoň jednou ročně. Díky tomu se semišová taška nezničí a bude dlouho potěšením pro oči s perfektním vzhledem.

You may also like

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *